Seceta scoate la iveală descoperiri arheologice: o tabără romană inundată reapare după ce nivelul apei a scăzut

de: Ozana Mazilu
11 09. 2022

Rămășițele unei așezări romane inundate au reapărut la suprafață, după ce o secetă prelungită în Spania a făcut ca nivelul apei să scadă. Iată ce descoperiri arheologice au ieșit la iveală.

Cunoscută sub numele de Aquis Querquennis, tabăra a fost inundată în 1948 pentru a crea rezervorul As Conchas. De obicei, părți ale așezării pot fi văzute sporadic pe tot parcursul anului, pe măsură ce nivelul apei crește sau scade, conform Metro.co.uk.

Descoperiri arheologice în Spania

Dar, după cea mai gravă secetă a țării din ultimele decenii, toate vestigiile arheologice sunt acum vizibile. Se crede că așezarea romană a fost construită în anul 75 d.Hr., înainte de a fi abandonată în jurul anului 120 d.Hr. A fost folosită ca fort temporar și fortificații militare, în timp ce romanii construiau drumul Via Nova din apropiere.

Situl arheologic a fost pierdut în nisipurile timpului până în anii 1920, când un arheolog local l-a găsit și a început săpăturile. Dar când a fost construită construcția unui baraj hidroelectric în aval, locul a fost inundat și a devenit un rezervor.

Astfel, acum, săptămânile de căldură extremă în Spania au dus la secarea râurilor și a lacurilor în toată țara. Și alte comori au fost scoase la iveală de scăderea nivelului apei.

De exemplu, un cerc de pietre despre care se crede că datează din anul 500 î.Hr. a reapărut din adâncurile lacului de acumulare Valdecanas, la sud-vest de Madrid. Numit oficial Dolmenul Guadalperal, dar supranumit „Stonehenge spaniol”, a reapărut pentru a patra oară de când au fost inundații, în 1963.

Mai mult, în altă parte din Spania, un sat inundat, cunoscut sub numele de Aceredo, a reapărut și el. Orașul a fost inundat în 1992 pentru a face loc unui rezervor, dar având în vedere căldura extremă a anului, clădirile sale sunt din nou la vedere.

Ruinele unei vechi cetăți antice, scoase la iveală după scăderea cotelor Dunării – Situl arheologic „Noviodunum”

Temperaturile caniculare și fenomenele extreme din această vară au dus la scăderea dramatică a nivelului Dunării, cel mai mare fluviu european. Cel puțin în sudul Europei, nivelurile au fost destul de mici.

Ultimele date arată că în țara noastră, cel puțin, în apropiere de Isaccea, nivelul scăzuse atât de mult, încât au ieșit la suprafață noi ruine ale celebrului sit arheologic „Noviodunum”. Conform arheologilor, este vorba de o veche fortăreață romană, construită aici, după ocuparea unei mici părți a Daciei, ca fort militar de apărare pe Dunăre. Citește materialul despre situl arhiologic „Noviodunum”, aici.